Interne competitie

5½ - ½
Zie verslag Jos

Voorschoten 6 geen partij voor Leithen 3

Vóór de wedstrijd tegen ons derde team lieten de mannen van Voorschoten 6 weten zich weinig kans te geven. En terecht: zo rond een uur of elf stond er een einduitslag van 5½-½ op het wedstrijdformulier.

Het eerste punt werd gescoord aan het eerste bord. Hans Wansink kreeg al na drie kwartier spelen een remiseaanbod. Voor de vorm overlegde hij nog even met teamcaptain Piet, maar uiteraard vond die dat er nog maar even doorgespeeld moest worden. Hans ging er nog eens goed voor zitten, won een mooie aanval een stuk. Toen hij ook nog een kwaliteit won stond hij dus een volle toren voor en was het een kwestie van techniek (1-0).

foto

De score werd verdubbeld door Mick. Vanuit de opening had hij al snel een betere stelling wat uiteindelijk resulteerde in een aanval waarin bijna al het materiaal van het bord verdween. Toen de kruitdampen waren opgetrokken hadden beide partijen alleen nog twee torens en respectievelijk zeven (Mick) en zes pionnen (de tegenstander). Er gingen steeds meer pionnen van het bord en toen Mick op de koningsvleugel twee verbonden vrijpionnen kreeg, kon hem de winst niet meer ontgaan (2-0).

Bizarre taferelen bij Hans Heshusius aan bord 2. Ergens in het middenspel ging het niet helemaal goed wat resulteerde in torenverlies. Hij had daarvoor wel enige compensatie maar dat hij een uur later een stuk voor zou staan en een glad gewonnen eindspel zou bereiken had toch niemand verwacht, behalve Hans zelf natuurlijk. Hij won eerst zijn materiaal terug en had toen vooral dankzij het loperpaar een veel betere stelling, wat hem ook nog eens stukwinst opleverde. (3-0)

Het eerste matchpunt was dus binnen maar met betere tot gewonnen stellingen op de borden 4 en 6 was het niet lastig te voorspellen dat ook het tweede punt snel zou volgen. Het was Kondrat die aan bord 3 de zege binnenhaalde. Vanuit een gelijke stelling kwam hij stap voor stap iets beter te staan en wist hij vervolgens twee pionnen te winnen en een koningsaanval op te zetten. Toen er ook nog een vrijpion oprukte naar de tweede rij was ook hier een vol punt gerealiseerd. (4-0).

Piet kreeg wat hulp van zijn tegenstander toen die in het middenspel een wel opzichtig valletje over het hoofd zag. Het leverde Piet een kwaliteit en een pion op, maar met nog heel veel materiaal op het bord was de winst toch nog lastig binnen te halen. Zeker toen Piet zelf nog pionverlies over het hoofd zag. Maar naarmate de partij vorderde kwam de winst niet meer in gevaar (5-0).

Carel speelde een mooie partij met veel dreigingen over en weer. Hij won een pion maar zijn tegenstander had voldoende positionele compensatie. In het eindspel ontstond een volkomen gelijke stelling, met lopers van ongelijke kleur en volkomen terecht werd hier remise overeengekomen. (5½-½)

Jos Vlak